V petek, 9. 6. 2023, smo se učenci in učitelji od 1. do 9. razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Prekmurje. Naša prva postojanka je bila v občini Velika Polana, kjer smo obiskali domačijo slovenskega pisatelja Miška Kranjca in spoznali nekaj zanimivosti iz njegovega življenja. Ogledali smo si zbirko pisateljevih del, prevodov, osebnih dokumentov, rekvizitov njegovih hobijev itd. 

V neposredni bližini domačije se nahaja tudi park Dežela štorkelj, kjer rastejo različne avtohtone rastlinske in drevesne vrste, značilne za močvirnat svet.  Podali smo se po Štrkovi izobraževalni poti, ki nam je ponudila informacije o beli štorklji in ostalih znamenitostih in zanimivostih  občine. Izvedeli smo, da ima vas Velika Polana največ gnezdišč bele štorklje v Sloveniji. Polni znanj smo se odpravili proti Soboškem jezeru, kjer je bil čas za okrepčitev in aktivnosti v gibalnem parku ter na igralih.

Čakala nas je še tretja postojanka – doživljajski park Vulkanija. Tam smo najprej spoznali krtka Olija, ki nas je vodil skozi večji del parka.

Na sodobni interaktivni mizi smo spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje. Skozi VR očala smo na lastne oči videli nevarnosti vulkanov. Oli nas je popeljal naprej do dvorane, kjer smo se s pomočjo 3D stereoskopske tehnike popeljali skozi zgodovino vesolja, vse od Velikega poka, do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Nato nas je pot vodila do dvigala, ki nas je popeljalo v globino Zemljine skorje, na površje pa smo se vrnili z Oljevim podzemnim vlakcem. Na površju smo si ogledali še geološki muzej, pred odhodom domov pa smo obiskali še trgovinico s spominki. Polni doživetij smo se vrnili proti Žalcu. 

Ogled fotografij (klik).

Kristina Žagar

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost