Ročne spretnosti in delo z rokami je včasih predstavljalo glavni vir zaslužka. Danes nas obkrožajo številne tovarne in industrija, ki proizvajajo izdelke s pomočjo strojev. Kljub temu je ročno delo danes zelo cenjeno.

Z učenci posebnega programa smo želeli spoznati, kaj vse lahko naredimo z rokami. Obiskali smo Ključavničarstvo Ježovnik, ki je najstarejša, še obstoječa obrt v Žalcu in je v družini že tretjo generacijo. Prijazni gospod Niko Sedovnik nam je prikazal, kako oblikuje pločevino in izdela unikatne štedilnike. Pri razrezu pločevine si pomaga s škarjami, z vrtalnikom, s stružnico, z brusilnim in varilnim aparatom. Po ogledu delavnice in razstavnega prostora, smo se vrnili v šolo, kjer smo na izrezane šablone ribic, rož in ptic ovili slamo, izrezali in pobarvali smo sonce ter se pripravili na obisk gospe Mihaele, ki zelo rada ustvarja z žico. Gospa je prinesla s seboj različne klešče, kladiva in barvne aluminijaste žičke. Pokazala nam je, kako oblikuje  prstane, zapestnice. Vsakemu je izdelala unikaten spominek, za kar smo ji zelo hvaležni. Obljubili smo ji, da jo obiščemo tudi v njenem ateljeju v Žalcu.

Delovni dan je bil razgiban in je zelo hitro minil. Izvedeli in videli smo veliko novega in se čudili, kaj vse zmorejo spretne roke.

Zahvaljujemo se Ključavničarstvu Ježovnik in Nori žici by Mihaela za topel sprejem in odličen prikaz dela.

Ogled fotografij (klik).

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost