2. osnovna šola Žalec je šola v Savinjski dolini, namenjena otrokom s posebnimi potrebami. Kot organizatorka je letos izvedla že 4. državno debatno srečanja učencev OŠPP – »Ustavi misel, povej naglas!«.

V preteklih letih smo prišli do spoznanja, da bi teme v okviru parlamenta približali otrokom glede na njihove potrebe, sposobnosti; aktivnosti v delavnicah pa prilagodili le njim.

Debatno srečanje za učence osnovnih šol s prilagojenim programom, učence nižjega izobrazbenega standarda in učence posebnega programa, je bilo ustvarjeno z namenom enakopravnosti. Odločili smo se, da moramo tudi našim učencem ponuditi možnost, da lahko izrazijo svoje mnenje o temah, ki jih spremljajo na njihovi življenjski poti, v času odraščanja in življenja. Želimo jim dati občutek, da so slišani, da želimo prisluhniti njihovim težavam, dvomom, idejam in razmišljanju.

 

  1. aprila 2018 je potekalo 1. državno debatno srečanje, takrat se je srečanja udeležilo šest šol iz različnih koncev Slovenije. Učenci so razpravljali o treh zanimivih temah: Šola nekoč in danes, Šola po svetu in šola pri nas ter Šola po željah otrok. Po kosilu je učence presenetil z nastopom 6pack Čukur.

Organizacija 1. debatnega srečanja učencev OŠPP je bila med učenci in mentorji zelo dobro sprejeta, saj so se učenci zelo dobro počutili in imeli možnost sodelovati v temah debat, ki so bile namenjene njim. Imeli so možnost izraziti svoje mnenje na uspešen, sprejet in prijeten način. Vsako leto nas je več, vedno več šol se pridružuje debatnemu srečanju. Ob koncu vsakega debatnega srečanja učenci izberejo temo, o kateri se želijo pogovarjati v naslednjem šolskem letu. Mentorice z vnemo in s predanostjo pripravljajo učence na aprilsko srečanje, ki je postalo že tradicionalno. V zadnjih dveh letih smo debatno srečanje izvedli v obliki videokonference zaradi epidemije covid-19, vendar verjamemo, da se srečamo naslednje leto v živo, na II. OŠ Žalec, česar se učenci še posebej veselijo, saj jim dogodek omogoča, da je njihov glas slišan, omogoča jim nova poznanstva in širjenje njihovih osebnih pogledov na obravnavane tematike, tudi s strani različnih strokovnjakov.

Aprila 2019 je bila tema 2. državnega debatnega srečanja Moja prihodnost – odraščanje. Franja Gros je za učence pripravila predavanje na temo Pasti spleta. V posameznih skupinah so po razpravi učenci strnili svoje misli na plakate, ki so jih predstavili na zaključnem delu srečanja. Pri tem so bili kritični in dokazali, da zmorejo tudi oni prepoznati pasti interneta in se jim, vsaj v določeni meri, izogniti. Na zanimiv način so povedali svoje doživljanje prijateljstva in prve ljubezni, jih prepletli s širšimi odnosi, vmes pa se dotaknili tudi skrbi za lastno telo. Z resnostjo in odgovornostjo so iskali poti do izbranega poklica.

Leta 2020 smo debatno srečanje odpovedali zaradi epidemije covid-19, v letu 2021 smo izvedli 3. državno debatno srečanje na temo Prijateljstva v obliki videokonference, saj srečanja zaradi epidemije na naši šoli ni bilo mogoče organizirati. Izvedba je bila drugačna, vsem v izziv, doprinesla pa je novo, pozitivno izkušnjo vsem sodelujočim. Marko Puschner, s Safe.si, je na zanimiv in privlačen način predstavil predavanje o nevarnostih spleta in spletnega prijateljstva. Po predavanju so sledile delavnice v posameznih skupinah, ponovno so vsi sodelujoči  pokazali navdušenje nad snidenjem in možnostjo udeležbe na dogodku. Predstavili so svoje izkušnje, podali mnenja in razpravljali prednostih, ki nam jih ponujajo spletna omrežja in splet. Zavedajo se, da moramo biti pazljivi in previdni, da bomo čim bolj varni na spletu in pri komunikaciji. V življenju so prijatelji zelo pomembni, so ljudje, ki jim zaupamo, si med sabo pomagajo ter se lahko nanje obrnemo, kadar jih najbolj potrebujemo. Pri sklepanju spletnih prijateljstev je pomembno, da smo seznanjeni z nevarnostmi, ki prežijo na nas, da se znamo ob sumljivih situacijah pravilno odzvati. Ugotovili so, da sta prijateljstvo in ljubezen pomembni, nas bogatita in nam lepšata življenje. Za pravo prijateljstvo je potrebno veliko razumevanja, spoštovanja in prilagajanja.

V četrtek, 7. 4. 2022, je II. OŠ Žalec organizirala že 4. državno debatno srečanje učencev OŠPP z naslovom »Ustavi misel, povej naglas!« Srečanje je potekalo preko videokonference, tema srečanja je bila Moja prihodnost. Udeležilo se ga je 9 šol iz celotne Slovenije. Sodelovalo je 76 učencev, 35 učencev nižjega izobrazbenega standarda in 41 učencev posebnega programa. V letošnjem letu so sodelovali OŠ Kozara Nova Gorica, CVIU Velenje, OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto, OŠ Glazija, OŠ 27. julij Kamnik, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, OŠ V parku, OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje ob Savi in gostiteljica, organizatorka II. OŠ Žalec. Učenci so v delavnicah razpravljali o temi Moja prihodnost. Učenci so predstavili svoj pogled na prihodnost, predstavili so svoje hobije in aktivnosti, ki jih počnejo v prostem času, svoj načrt prihodnosti, šolanje, zaposlitev, želje in cilje, ki jih želijo doseči. Sodelujočim je posredovala svojo izkušnjo nekdanja učenka II. OŠ Žalec, Loti Dobnik, ki je dokazala, da lahko z vztrajnostjo in voljo dosežeš svoje sanje. Svoje spretnosti in sposobnosti je predstavil naš devetošolec Matej Praprotnik, ki s svojim hobijem, ki zahteva veliko spretnosti, dela in potrpežljivosti razvija v poslovno idejo, izpod njegovih rok nastajajo izjemni leseni izdelki. V naslednjem šolskem letu so učenci izbrali naslednje teme: Ljubezen, prosti čas, reci stop – nasilju.

Zahvaljujemo se podjetju Vivapen d.o.o., ki vsako leto podari darila za vse udeležence državnega debatnega srečanja.

(Skupno 163 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost