Zgodovina šole

V čudoviti knjigi, ki je izšla pred časom, monografiji Žalca, je o naši šoli zapisano sledeče:

»V Celju je bila leta 1946 ustanovljena samostojna posebna šola. Šolo so obiskovali tudi posamezno duševno prizadeti učenci iz žalske občine. V Celje so se vozil z avtobusi, ali pa so v Celju tudi stanovali.  V Žalcu so bili v šolskem letu 1964 / 65 ustanovljeni prvi trije oddelki posebne osnovne šole. Število učencev je bilo z vsakim šolskim letom večje, zato so morali posamezni oddelki gostovati v tujih krajih, v Petrovčah, Grižah, Gotovljah in v otroškem vrtcu v Žalcu. Ves ta čas pa je bila šola v sklopu Zavoda Ivanke Uranjek Celje.

S prizidkom žalske osnovne šole 1970 je dobila osnovna šola celoten pritlični trakt južnega krila šole. Šola je imela 5 učilnic, kabinet in ravnateljevo pisarno. Pouk je potekal v dveh izmenah, še vedno pa sta bila 2 oddelka v Gotovljah. Na hodniku je v dopoldanskem času gostoval varstveni oddelek vozačev, saj so učenci vozači prihajali iz krajev, s katerimi so bile avtobusne povezave zelo neugodne.

Po sklepu Občinske skupščine Žalec je bila 1. septembra 1971 v Žalcu ustanovljena samostojna Posebna osnovna šola s 14 oddelki in varstvenim oddelkom za vozače. V šolo so prihajali učenci s celotnega območja žalske občine.«

Šola se je v letih od 1971 do danes različno imenovala:

     -V  šolskem letu  1977 / 78 se je preimenovala v OŠ Ljuba Mikuš s prilagojenim programom,29.12.1998  se je preimenovala v II. OŠ Žalec.

     -Šolsko  leto 1978 / 79 so pričeli v lepi, sodobni šoli, ob sodobnih učnih pripomočkih, specialnih učilnicah, logopedski ambulanti.

Cilj učiteljev je bil, da bi se učenci po končanem šolanju vključili  kot enakovredni  člani v delovni proces.

Učenci šole so se ves čas aktivno vključevali na tekmovanja na likovnem , športnem in kulturnem področju. Ves čas so izdajali  šolsko glasilo. Njihovi likovni izdelki so bili v katalogu 4.bienala otroške grafike, pridobili so veliko medalj in pokalov s področja  športa v republiškem merilu.

 

Vir: Žalec, Posedel L., Kač T., Veber B.,  Koceli L., Gaber Sivka N., Medved M., Jezernik K.,  ZKŠT Žalec, 2010.

 

V četrtek, 23. 12. 2021, smo na II. OŠ s kulturnim dnem zaokrožili aktivnosti ob praznovanju 50. obletnice naše šole. V goste žal nismo mogli vabiti, a naš šolski utrip ste lahko videli na prazničnem video posnetku, ki smo ga poslali med v ; v njega smo skrbno zaobjeli aktivnosti iz zgodovine in današnjih šolskih dni. Učencem smo dan popestrili s pestrimi aktivnostmi, povezanimi s kaligrafijo, ustvarjanjem, pesmijo, peko slastnih dobrot. Na koncu smo se posladkali še s praznično torto, nato pa dobre želje in ustvarjalne načrte zapisali na verige dobrih misli, ki nas bodo spremljale tudi v prihodnjem letu. 

 

Sklepno dejanje sta ustvarjen bilten ter predstavitveni film, v katerega smo se trudili ujeti pretekli in današnji šolski vsakdan ter tiste utrinke, ki so učencem ob doseženih uspehih dvigali samozavest, staršem in nam pa iskren ponos.

Želimo vam prijeten ogled.

Povezava do biltena (klik).

(Skupno 1.043 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost