Šolski ekovrt

Na II. OŠ Žalec smo se v šolskem letu 2023/2024 priključili v projekt Šolski ekovrt. 

V sklopu šolskega pouka z učenci NIS in PP obdelujemo 6 visokih gred. Zelišča, začimbe, jagode ter različno zelenjavo posadimo in ustrezno skrbimo za njih v vseh štirih letnih časih.  Nekatere pridelke uporabimo pri pouku gospodinjstva, zelišča pa posušimo. Okolico šolskega dvorišča urejamo z grabljanjem. Listje uporabimo za kompostiranje ali zastirko v zimskem času.

Učenci so navdušeni, ko pojedo kakšno jagodo, poskusijo svež peteršilj ali drobnjak. Naučijo se postopka pridelave, skrbi za vrt ter porabo pridelkov. Šolski ekovrt je zelo dobra učilnica namenjena medpredmetnemu povezovanju, medsebojnemu sodelovanju,  zdravju in stiku učencev z naravo.  Ogromno otrok danes vse več časa preživi v računalniških svetovih, neposrednega stika z naravo in tudi s pridelavo hrane pa imajo vse manj.
Otroci, ki živijo na podeželju ali celo na kmetijah, pa pogosto ne vedo, kako lahko hrano pridelujemo ekološko.

Namen projekta je ozavestiti učence, da je pridelava hrane pomemben del vseživljenjskega učenja. Z njim pa bodo spoznavali tudi rastline, pridelke, vrtne prebivalce, procese v naravi, kot se naučili rokovati z orodjem in zemljo.

Logotip programa Šolski ekovrtovi

Mentorica Šolskega ekovrta

Milena Bratuša


KAJ JE PROGRAM ŠOLSKI EKOVRT? https://www.solskiekovrt.si/


PRIDOBITEV NOVEGA KOMPOSTNIKA IN KOMPOSTIRANJE

V okviru Šolskega ekovrta je del nujnega programa ureditev kompostnika in uporaba le-tega v kompostiranje.

G hišnik nam je naredil kompostnik. Z učenci 9. razreda smo z brusnim papirjem zgladili robove, z učenci 8. razreda pa ga nato pobarvali in ga ustrezno zaščitili z lanenim oljem.

Kompostnik smo napolnili z vejami in vejicami, odpadlim jesenskim listjem ter odmrlimi deli rastlin. Spomladi ga bomo uporabili v visokih gredah in na ta način poskrbeli za večjo kakovost zemlje za vrtnine.

Zapisala Milena Bratuša

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost