V petek, 18. 11. 2022, smo na II. OŠ Žalec obeležili že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk.

1. šolsko uro smo se učenci in učitelji zbrali v jedilnici šole, kjer smo se seznanili s pomenom zajtrka in spregovorili o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil, torej tistih, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji.

Poudarili smo tudi pomen čebelarstva za predelavo hrane ter njenemu vplivu na okolje. Obiskala sta nas čebelarja, ki sta učencem predstavila čebelarstvo, pomembno kmetijsko panogo, ki se ukvarja z gojitvijo čebel, z namenom pridobivanja čebelarskih pridelkov. Predstavila sta nam delo čebelarja, čebelarsko opremo, nekatere čebelarske pridelke, čebelji panj, proces pridobivanja medu ter pomen opraševanja in sajenja semenk za privabljanje čebel.  

Po prihodu v razrede so si učenci ogledali predstavitveni video Tradicionalnega slovenskega zajtrka in se seznanili s pomenom uživanja zajtrka ter tudi z izbranimi značilnimi živili Tradicionalnega slovenskega zajtrka – mlekom, maslom, medom, kruhom, jabolkom. Nato so učenci neizmerno uživali ob obedu in v prijetnem vzdušju.

Poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka se je naša šola priključila tudi vseslovenski akciji Teden tradicionalnih jedi; tako je bila tedenska ponudba kosil prilagojena, tako da je vključevala jedi Štajerske, Dolenjske, Ljubljane z okolico, Zasavja in Slovenske Istre.

Ogled fotografij (klik).

Vodja: Anja Bajc 

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost