Na naslovu Šilihova 1 v Žalcu imata sedež I. in II. osnovna šola Žalec. Pod isto streho, a na dveh ločenih hodnikih, se izvajajo redni program osnovnošolskega izobraževanja, prilagojen program osnovnošolskega izobraževanja  z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja.

Na II. OŠ Žalec zaposleni in starši stremijo k podiranju predsodkov o učencih s posebnimi potrebami, k prepoznavi njihove srčnosti, sposobnosti in k inkluziji, kjer učenci s posebnimi potrebami sodelujejo z učenci rednih osnovnih šol. Z naklonjenostjo vodstva obeh šol se je sodelovanje med šolama začelo že v lanskem šolskem letu. Učenci pod isto streho so se spoznavali in družili na tekmovanju iz krosa, kostanjevem pikniku, izdelavi božične dekoracije, pohodu in srečanju šolske skupnosti. V začetku letošnjega šolskega leta pa se je začela tkati prav posebna vez med obema šolama, ki je ob zaključku novembra 2023 obrodila čudovito praznično prireditev.

Večina učencev je pred prešolanjem v II. OŠ Žalec obiskovala redni osnovnošolski program, ki je bil za njih prezahteven. Tako so precej časa preživeli v senci sposobnejših sošolcev, misel na nastop pred množico ljudi jim je nagnala strah v kosti. Šole za otroke s posebnimi potrebami so nenadomestljive. V njih učenci s primanjkljaji, ovirami in motnjami zmorejo uspešno slediti pouku in dosegati zastavljene učne cilje. Šele ob prvih učnih uspehih in pohvalah učiteljev začnejo učenci izboljševati lastno samopodobo, postanejo samozavestnejši in zberejo pogum, da stopijo na oder, kjer lahko pokažejo svoje talente. 30. 11. 2023 je bil zares poseben dan, ko je I. in II. osnovno šolo Žalec povezala skupna prireditev z naslovom »Pod isto streho praznujemo«. Učenci obeh šol so se pod mentorstvom učiteljic I. in II. osnovne šole izkazali v čudovitih in dovršenih pevskih, plesnih in dramskih točkah. Učenci so bili prepleteni v vsaki točki, bili so prava utečena ekipa. Kar nekaj staršev učencev II. OŠ Žalec je svojega otroka prvič videlo ponosnega stati na odru. Sodelovanje je zaznamovalo tudi učence I. OŠ Žalec, marsikdo je z učenci s posebnimi potrebami prvikrat sodeloval, jih prijel za roko, jim pomagal in jih spodbujal, da so skupaj zasijali na odru.  

Prireditev s praznično noto je povezala udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa obeh šol in vse vidno ganjene obiskovalce. Prepričani smo, da nam je uspelo izbrisati kar nekaj predsodkov o osebah s posebnimi potrebami in njihovih sposobnostih. Po koncu prireditve so se gostje lahko posladkali na povezovalnem hodniku obeh šol in z bazarja odnesli čudovite ročne izdelke svojih otrok.

Ogled fotografij (klik).

.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost