Živimo v času, ko imamo na razpolago vse dobrine. Če si zaželimo čokolado, imamo na razpolago najmanj 10 različnih vrst. Tako težko razumemo, da je nekdo v preteklosti ni jedel 4 leta. Tako dolgo je bil g. Dušan Stefančič v različnih koncentracijskih taboriščih od Francije do Nemčije. Obiskal nas je v sredo, 5. junija 2024, in učencem povedal svojo pretresljivo zgodbo.
97-letni gospod ima izreden spomin. Z močno voljo in smislom za humor nam je vsem zbranim v zbornici takoj prirastel k srcu. A ne le on, tudi njegova žena, ki ga je spremljala k nam.
Pogovor je vodila kustosinja Muzeja sodobne zgodovine, ga. Monika Kokalj Kočevar. Skupaj sodelujeta že 20 let in izpolnjujeta izjemno poslanstvo: učencem s svojo izkušnjo približata kruto obdobje 2. svetovne vojne.
Gospod Stefančič je na izviren ter duhovit način povedal lastno pot od aretacije, preko življenja v koncentracijskih taboriščih do vrnitve domov. V koncentracijskih taboriščih so dobili minimalno hrane. Če nisi delal ali si se upiral, nisi preživel.
Odgovarjal je tudi na vprašanja učencev od 6. do 9. razreda, ki so ga z zanimanjem poslušali. Na koncu jim je predal vodilo v življenje: »Dokončajte šolanje, saj ste prihodnost te naše države Slovenije.« Dobil je ogromen in močan aplavz. Močan, kot je njegova osebnost, saj ga težko življenje ni strlo.
Predavanje smo zapustili ganjeni ter s spoznanjem, kakšno čast smo imeli doživeti preteklo zgodovino v luči pripovedovanja tako neverjetne osebnosti.

Zapisala: Milena Bratuša

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost