Ko se pouk in izkustveno učenje začneta odvijati v naravi, doživi spoznavanje novih veščin in doživetij vesel sprejem. Trije dnevi med 13. in 15. oktobrom 2021 so bili za naše osmo in devetošolce polni izzivov. Takšnih, ki so zahtevali prilagajanje in kompromise v veliki skupini razigranih najstnikov, pa osebnih izzivov vsakega posameznika, ki je moral stopiti iz okvirov svojih domačih  navad v aktivno preživljanje časa, stran od vseh elektronskih naprav. Ob vseh aktivnostih so postajali bolj sproščeni, kot med štirimi stenami, pripravljeni na sodelovanje drug z drugim. V CŠOD Škorpijon v Sv. Duhu na Ostrem vrhu so jih tamkajšnji učitelji in razredničarke z veliko empatije, potrpežljivosti in znanjem vodili skozi številne aktivnosti v naravi.

Na pohodu po slemenu Kozjaka nad dolino Drave so odkrivali slovensko-avstrijske obmejne travniške in gozdne poti ter državna obeležja ob njih, se v gozdu urili v znanju iz prve pomoči ter izdelovali bivake iz najdenega materiala, izdelovali so velike travniške mandale, zvečer pa zelo hladne temperature blažili ob tabornem ognju, peki kostanja in opazovanju zvezd s teleskopom. Poizkusili so se tudi v streljanju z loki, vmes praznovali še rojstni dan sošolca, ves čas pa uživali v čudovitem razgledu na obmejno gričevje avstrijske Štajerske. Izjemen vtis pa so nanje pustili konji. V CŠOD-ju imajo kar dvanajst islandskih konj, s katerimi so naši učenci preživeli dobršen del dneva; jih krtačili, osedlali, odpeljali v manežo ter samostojno jezdili. Tudi tisti, polni začetnih dvomov, so začeli zaupati tej mogočni živali in ji predali mirnost, ki jim je pomagala delati velike kroge po maneži. Občutek, da so obvladali tako veliko žival, pa je vsem jezdecem okrepil zdravo samopodobo.

Ob koncu intenzivno preživete šole v naravi, ki  je učencem zgradila še malo potrebne samostojnosti, so prejeli tudi priznanja za uspešno opravljene izzive; nato pa so se polni vtisov, hvaležni in prijetno utrujeni odpeljali proti Savinjski dolini.

Ogled fotografij (klik).

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost