Dan dejavnosti, ki je potekal 22. marca 2022, je bil namenjen  danskemu pravljičarju Hansu Christianu Andersenu. Mednarodni dan mladinske knjige namreč praznujemo 2. aprila, na njegov rojstni dan.

Na začetku dneva dejavnosti so učenci spoznali Andersenovo življenje in delo ter zanimivosti o njem. Slednje so povezali z njegovim drugačnim videzom in težavami, s katerimi se soočajo tudi sami v resničnem življenju.

Nato so si naredili prijetno vzdušje s svečkami, blazinami in odejami ter posamično po razredih prebrali različne Andersenove pravljice. Nadaljevali so s pogovorom o vsebini knjig in dali poudarek glavnemu sporočilu ter naukom  posamezne knjige. Poistovetili so se z različnimi pravljičnimi liki, ki  v Andersenovih pravljicah vedno pustijo globok pečat.

Sledil je ogled risanke. 7. razred je nadaljeval z ustvarjanjem portreta Andersena ter usvajanjem tehnike s tušem in praskanjem glavnih likov na papir. Delali so tudi knjigico o življenju avtorja.  Devetošolci so se spoznala z gledališčem kamišibaj in ustvarjali svojo gledališko zgodbo, ki so jo podkrepili z risbami. Ob sklepu dneva so jo tudi odigrali preostalim učencem in si skupaj z njimi ogledali razstavo dneva.

Dan smo preživeli v prijetnem vzdušju in se hkrati naučili, da pravljice tudi mladostnike učijo in jim pomagajo najti ideje ob spopadanju z resničnimi težavami.

Organizatorki dneva dejavnosti

Milena Bratuša in Pranvera Lutolli

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost