V četrtek, 26. 10. 2023, smo se z učenci PP oddelkov sprehodili do gozda pri ribniku Tajht v Ložnici pri Žalcu. Razdelili smo se v štiri skupine: PP A razred so bili ježki, PP B polhi, PP C medvedi in PP D veverice. Po prihodu v gozd smo se najprej seznanili z gozdnim bontonom in navodili, ki smo jih podali učitelji. Raziskovanje gozda je potekalo preko igre Gozdna tombola in Barvna gozdna tombola. Ob raziskovanju gozda smo upoštevali 10 gozdnih zapovedi:  1. Pozorno glej, 2. Neustrašno tipaj, 3. Zbrano poslušaj, 4. Radovedno vohaj, 5. Previdno okušaj, 6. Igraj se, 7. Gibaj se, 8. Ustvarjaj, 9. Uživaj, 10. Upaj si.

Učenci so tako pridobivali znanje, izkušnje in spretnosti na različne načine:

  • z gledanjem barv in oblik,
  • s sledenjem, ocenjevanjem in spremljanjem dolžin,
  • s poslušanjem šumenja vetra, zvokov ptic,
  • z oponašanjem živali, udarjanjem po hlodih in štorih,
  • s tipanjem različnih rastlin, listov, plodov, lubja, kamenčkov, rožic, zemlje in drugih materialov, ki so jih nabirali v škatlice,
  • z vonjanjem prsti, suhega in svežega listja, plodov in lubja,
  • z lovljenjem ravnotežja pri hoji po hlodih, čez korenine in druge naravne ovire,
  • s skakanjem čez hlode, štore, kamne in kupe suhih vej,
  • s hojo po razmočenem terenu, ob lomljenju vej idr.

Po prihodu iz gozda v šolo so učenci izdelovali različne izdelke iz gozdnih materialov, ki smo jih nabrali. Ustvarili so nekaj portretov na papirnatih krožnikih, na katere so nalepili gozdne liste, plodove in druge gozdne materiale.  Nekateri so izdelali vetrnice iz gozdnih vej in tršega papirja. Drugi so se posvetili razstavi gozdnih naravnih materialov. Vsega nam ni uspelo ustvariti, ker nam je zmanjkalo časa. Tako nam je ostalo kar nekaj izzivov za prihodnjič.

Na dnevu dejavnosti smo vsi zelo uživali, saj smo imeli čudovito sončno vreme, ki nas je v gozdu razvajalo z jesenskimi barvami in obilo možnostmi za njegovo raziskovanje. V gozdni učilnici smo bili na svežem zraku, počutili smo se bolj svobodne kot v šolski učilnici, pridobivali smo nove izkušnje, objemali smo drevesa, plezali na drevesa in viseli z vej, pisali v zemljo, metali listje v zrak, brcali storže, s palicami potrkavali na hlode, počivali na štorih, meditirali ob drevesih idr. Vsak je našel nekaj zase, zato je bilo zadovoljstvo vseh toliko večje.

Veliko dobre volje, smeha in prijetnega druženja nam je ob vrnitvi v šolo dalo dodatnih moči za ustvarjanje gozdnih izdelkov. Medsebojno smo se povezali učenci in učitelji oddelkov PP in se imeli na dnevu dejavnosti zelo lepo.

Ogled fotografij (klik).

Pripravila: Mateja Tominšek Perovšek

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost