Na II. osnovni šoli Žalec je, 20. aprila 2023, potekalo že 5. državno debatno srečanje »Ustavi misel, povej naglas!«. Sodelovalo je 11 zavodov, ki izvajajo prilagojen program vzgoje in izobraževanja z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program. Uvodni del, s kulturnim programom in predavanjem šolske psihologinje Petre Menih, je potekal v Glasbeni šoli Risto Savin Žalec. Delavnice so se odvijale v učilnicah II. OŠ Žalec. 69 mladostnikov iz Novega mesta, Kamnika, Maribora, Jesenic, Nove Gorice, Slovenskih Konjic, Velenja, Celja, Rogaške Slatine, Slovenske Bistrice, Žalca in njihovih šolskih okolišev, si je v sproščenem vzdušju izmenjevalo misli in izkušnje s področja prostega časa ter, trenutno zelo aktualne teme, nasilja. Debate v posameznih delavnicah je usmerjalo 20 mentoric.

Udeleženci so na zaključnem delu delili nasvete, kako kakovostno, stran od zaslonov, preživeti prosti čas. Opozarjali so na pasti, ki prežijo na spletu, aplikacijah in vseh družbenih omrežjih. Poročali so, da so na delavnicah prepoznavali različne nasilne situacije, saj so ugotovili, da lahko nasilje ustavljajo le, če ga prepoznajo. O strategijah, kako ustavljati nasilje, so bili enotni. Za ustavljanje nasilja je potrebno zbrati veliko poguma in po potrebi za pomoč prositi zaupanja vredno odraslo osebo. Dejali so, da imajo v šoli vsaj eno odraslo osebo, ki ji lahko zaupajo o težavah. Ta podatek nas zelo veseli in vliva upanje, da se bo nasilje čim prej ustavljalo oziroma do nasilja sploh ne bo prihajalo. Učenci si želijo prijetno, sproščeno in umirjeno življenje brez nasilja.

Za prigrizke in pijačo med odmorom se zahvaljujemo podjetju Lidl d.o.o. Podjetje Vivapen je že tradicionalno poskrbelo, da so vsi udeleženci domov odšli z darilom.  

Sklenili smo, da se ponovno snidemo čez leto dni in določili, da bomo naslednjič debatirali o mladostništvu in izzivih, ki jih prinaša obdobje odraščanja.

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost