V četrtek, 11. 4. 2019, je na II. OŠ Žalec potekalo 2. debatno srečanje učencev OŠPP z naslovom »Ustavi misel, povej naglas!«. V lanskem šolskem letu je bila II. OŠ Žalec pobudnica 1. debatnega srečanja OŠPP, da bi učencem osnovnih šol s prilagojenimi programi ponudili enakovredne možnosti kot jih imajo učenci rednih osnovnih šol na otroškem parlamentu; v želji, da je tudi njihov glas slišan in njihovo mnenje šteje.

  1. debatnega srečanja so se udeležili učenci in mentorji 9 šol: OŠ Glazija, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, VIZ III. OŠ Rogaška Slatina, CVIU Velenje, OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje, OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto, OŠ V parku, Dom Antona Skale Maribor in II. OŠ Žalec.

Na uvodnem delu prireditve je vse prisotne pozdravila gospa ravnateljica Petra Petrovič Pražnikar in Matej Pinter, predstavnik Občine Žalec. Sledil je kratek program, na katerem je nastopil mlajši pevski zbor in plesna skupina II. OŠ Žalec. Sledilo je kratko predavanje gospe Franje Gros iz podjetja Logout na temo Pasti spleta.

Sledila je razprava o izbranih tematikah po skupinah. Glavna tema letošnjega debatnega srečanja je bila Pasti mladostništva – odraščanje. Učenci so sodelovali v delavnicah Pasti spleta, Higiena in odraščanje, Odnosi, prijateljstvo, ljubezen in Ko odrastem, želim postali. Izvedeni sta bili dve delavnici Pasti spleta, saj je bilo poleg učencev nižjega izobrazbenega standarda, veliko zanimanje za izbrano tematiko tudi s strani učencev posebnega programa. V posameznih skupinah so delavnice vodili mentorji, v vsaki skupini je tematiko predstavil tudi izbrani gost ali gostja. V posameznih skupinah so sodelovali gospa Franja Gros iz podjetja Logout, Franci Rogač (pravljičar), Daliborka Novaković (ZD Žalec), Staša Derča (UPI Žalec), Mojca Kučer-Dimnik (II. OŠ Žalec) in nekdanja učenka II. OŠ Žalec Lotti Dobnik. V posameznih skupinah so po razpravi učenci strnili svoje misli na plakate, ki so jih predstavili na zaključnem delu srečanja. Pri tem so bili kritični in dokazali, da zmorejo tudi oni prepoznati pasti interneta in se jim, vsaj v določeni meri, izogniti. Na zanimiv način so povedali svoje doživljanje prijateljstva in prve ljubezni, jih prepletli s širšimi odnosi, vmes pa se dotaknili tudi skrbi za lastno telo. Z resnostjo in odgovornostjo so iskali poti do izbranega poklica. Ob koncu so učenci prejeli pohvale za sodelovanje in darila, ki sta jih prispevala podjetje Vivapen d.o.o. in tiskarna LINEA-AV, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Učenci so izbrali temo prijateljstva za 3. debatno srečanje, ki bo potekalo naslednje šolsko leto v mesecu aprilu. Ob koncu so izrazili zadovoljstvo nad srečanjem in obljubili, da se naslednje leto ponovno srečajo v Žalcu.

Ogled fotografij (klik).

Zapisala Nina Vouk

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost