»Ocena odlično 5. Moj poklon!«, so bile besede ocenjevalca projekta Eko šole ob predstavitvi naše stojnice na sejmu Altermed v Celju. Potekal je 17. marca 2024.

Cilji sejma Altermed, katerega del je tudi Eko šola, so izpostavljanje pomena zdravja, na podlagi katerega se učenci skozi različne aktivnosti naučijo o pomenu zdrave prehrane, medsebojnih odnosih in telesni aktivnosti.

Naša, II. OŠ Žalec, se je na sejmu letos predstavila prvič. Kot šola, katere vizija je tudi ohranjanje okolja s pomočjo recikliranja prehrane, uporabe lokalno pridelanih izdelkov ter pridelave zelenjave in začimb na šolskem vrtu, smo našo stojnico poimenovali ZDRAVO DOBIMO–PREDELAMO–RECIKLIRAMO IN KOMPOSTIRAMO.

Na stojnici smo razgrnili okusne izdelke, ki jih z učenci pogosto pripravljamo pri urah gospodinjstva in podaljšanega bivanja: sirna namaza z drobnjakom in bučnim oljem, kruh brez kvasa, sirni zavitek, jabolčno marmelado, narastek iz starega kruha in sadja ter jabolčni štrudelj. Med predstavljenimi izdelki je zmagovalec postal sirni namaz s bučnicami in bučnim oljem. Ta je res šel »za med«! In seveda recepti teh izdelkov-vse smo razdelili. Vsi izdelki so bili pripravljeni tudi iz sestavin lokalnih dobaviteljev šole:  Kmetije Flis, domačije Grčin in Jabolka Gorišek. Del promocije smo namenili tudi njim. Ob tem pa predstavili tudi delo ter poslanstvo naše šole.

Okusni in vabljivi izdelki ter dobra energija vseh pri stojnici je privabila res ogromno obiskovalcev, ki so nas zasuli z vprašanji in pohvalami. Seveda smo stkali tudi nove vezi z drugimi šolami in tako pridobili nove ideje in primere dobre prakse.

Vsem nam pa je ostala res dobra izkušnja, ki si jo bomo zapomnili po dobri energiji in dejstvu, da smo naše uspešno delo predstavili drugim.

Zapisala: Milena Bratuša

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost