Čisto vsak otrok si zasluži biti srečen in uspešen v skladu s svojimi sposobnostmi.

Odgovornost staršev in strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju je poiskati ustrezno pot, po kateri bo otrok hodil in se razvijal. Otrok z ovirami, primanjkljaji oziroma motnjami ima pravico, da je vključen v zanj najbolj ustrezen program. Otrok ni sam izbral svojih primanjkljajev, tudi starši in strokovni delavci jih niste izbrali, vendar so tukaj in so del otroka. Primanjkljaji ga bodo spremljali skozi vse življenje.

Knjižica pred vami predstavlja običajen postopek prešolanja učenca z redne osnovne šole v prilagojen program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom, ki je vse prej kot enostaven. Njen namen je staršem olajšati sprejemanje odločitve o preusmeritvi v lažji osnovnošolski program. Na to stresno pot odločanja jih bo pospremil izmišljeni petošolec, ki v redni osnovni šoli, kljub trudu doživlja poraze. Njegovo učno pot spremljajo učitelji, svetovalna delavka, izvajalci dodatne strokovne pomoči in starši. Slednjim so namenjena skrbno izbrana vprašanja, ki vodijo, usmerjajo in spodbujajo k temeljitem razmisleku o številnih pomembnih področjih pri šolanju svojega otroka.

Zgodba je plod resničnih izkušenj svetovalne delavke II. OŠ Žalec. Prepričani smo, da se vam bo prikupila s srečnim koncem, saj petošolec po prešolanju končno začne doživljati učni uspeh. Njegov uspeh in zadovoljstvo, ki ga spremlja sproščeno žvižganje, staršem predstavlja konec skrbi in dvomov o pravilnosti odločitve. Posebno mesto v knjižici predstavljajo čudovite ilustracije Lovra Fužirja, učenca II. OŠ Žalec, ki je poskrbel, da je glavni lik zasijal.

Pozor, to ni pravljična zgodba, ki se odvija za devetimi gorami. Osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami v Sloveniji, kar 28 jih naštejemo, smo resnične! Vsako šolsko leto pod svojo streho sprejmemo nove, nadobudne učence, ki čakajo, nekateri celo že vrsto let hrepenijo, da se dokažejo in zasijejo. Spoznajte prilagojeni program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in prispevajte k rušenju stereotipov o šolah za otroke s posebnimi potrebami.

Knjižico vam poklanjamo brezplačno, saj bomo le tako omogočili, da bo ozavestila in dosegla čim širši krog ljudi. Hvaležni bomo za vse prostovoljne donacije na II. OŠ Žalec, Šilihova 1, 3310 Žalec, TRR SI56 01100 600 8357 931. Podarjena sredstva bodo namenjena izključno šolskemu skladu II. OŠ Žalec.

Prijetno  branje vam želimo!  Pokukajte v en delček knjižice (klik).

Svojo verzijo naročite  na kaja.horvat@2os-zalec.si

(Skupno 209 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost